Waterschap draagt bij aan duurzame leefomgeving

Op 15 maart zijn er verkiezingen voor de waterschappen. Wat de waterschappen doen is bij veel mensen niet of nauwelijks bekend. Reden om hier eens bij stil te staan.

Waterschappen hebben drie hoofdtaken. Ze beschermen het land tegen overstromingen, door dijken te versterken en ruimte te maken voor rivieren. Ze zorgen voor schoon water in sloten, rivieren, meren en beken. Onder andere door afvalwater te zuiveren en vervuilende stoffen uit het water te houden. En ze houden de hoeveelheid water in de peiling: niet te veel en niet te weinig. Bijvoorbeeld water opslaan in tijden van droogte en water afvoeren als het te veel regent.

Dat dit belangrijke taken zijn behoeft geen uitleg. En de rol van waterschappen wordt alleen maar belangrijker. We weten allemaal dat het klimaat verandert. Dat leidt tot meer en langere perioden van droogte, terwijl er op andere momenten juist veel regen valt met wateroverlast als gevolg. Ook periodes van extreme warmte worden steeds normaler. Mensen zoeken dan het water op om verkoeling te vinden. De zeespiegelstijging gaat in de toekomst steeds meer een rol spelen. En ook in de bodem en in het water neemt de biodiversiteit af. Van de waterschappen wordt verwacht dat zij, samen met andere overheden, bedrijfsleven en burgers, deze problemen te lijf gaan.

Het waterschap is een ondergewaardeerde bestuurslaag, terwijl hun rol in het beheren en schoon houden van water alleen maar belangrijker is geworden. De waterkwaliteit in Nederland behoort, helaas, tot de slechtse in Europa. Hoog tijd dat daar wat aan gedaan wordt. En dus ook belangrijk dat je weet waarop je gaat stemmen.

De verkiezingen op 15 maart zijn voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. In het stemhokje breng je dus twee stemmen uit. Het waterschap waar Voorschoten onder valt, Hoogheemraadschap Rijnland, telt dertien partijen die aan de verkiezingen meedoen. Op zijn website www.rijnland.net vind je een overzicht van alle partijprogramma’s. Om het kiezen makkelijker te maken is ook een stemwijzer beschikbaar. Voor een duurzame leefomgeving zijn goed bestuurde waterschappen onmisbaar. Reden genoeg om te gaan stemmen en een verantwoorde keuze te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.