Versnelling in het klimaatbeleid?

Minder vlees eten

Vorig jaar werd al vastgesteld, dat met het huidige kabinetsbeleid de klimaatdoelen niet zouden worden gehaald. Een ambtelijke commissie heeft nu geadviseerd het beleid aan te scherpen.

Wat waren de klimaatdoelen ook alweer? Wereldwijd de opwarming van de aarde beperken tot anderhalve graad, en dus de uitstoot van broeikasgassen zoveel mogelijk terugdringen. Het kabinet wil de uitstoot van CO2 in 2030 met 60% gereduceerd hebben. In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn. Maar om dat te realiseren moet er meer gebeuren. Het huidige beleid is vooral gericht op subsidies en vrijwillige aanpassingen door ondernemingen en burgers. En dat is niet genoeg. Een ambtelijke commissie heeft nu in opdracht van het kabinet aanvullend beleid voorgesteld. En dat gaat er stevig tegenaan. Een greep uit de voorstellen.

Om het gebruik van schone energie te bevorderen moet gas duurder en electriciteit goedkoper worden gemaakt. Er moet een belasting op vlees en zuivel komen. Het aanbod in supermarkten moet genormeerd worden naar consumptie van plantaardige eiwitten. Het gebruik van fossiele voertuigen moet duurder worden gemaakt, en deels verboden worden. De vliegbelasting moet omhoog: hoe verder je vliegt, hoe hoger de belasting. De CO2-heffing voor de industrie moet omhoog. En last but not least: inkrimping van de veestapel. In 2030 zouden boeren maximaal 1,7 dieren per hectare mogen houden. Dat zou in zeven jaar tijd leiden tot 30% minder melkvee. Ook adviseert het rapport strengere normeringen voor alle sectoren in de samenleving. Bijvoorbeeld: als je een nieuwe woning hebt gekocht, moet je die binnen twee jaren hebben verduurzaamd.

Dit pakket aan maatregelen leidt voor het energiesysteem in 2030 tot een slordige 7 miljard euro aan aanpassingskosten voor burgers en bedrijven. Daarnaast leveren de maatregelen zo’n 3,5 miljard euro aan inkomsten op voor de overheid, en dat verhoogt de lasten voor burgers en bedrijven. Bij de uitvoering van de maatregelen moet dan ook worden aangegeven hoe de “pijn” wordt verdeeld. Dat moet rechtvaardig gebeuren, er moet draagvlak voor zijn, en het moet betaalbaar zijn voor de betrokkenen. En er moet vooral ook helder over gecommuniceerd worden. Gelet op de recente verkiezingsuitslag zal het niet meevallen deze voorstellen in concrete maatregelen om te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.